Skip to content

Bijpassende wijnen

Ronald van Roon

Gebrande Yellowtail Kingfish (voorgerecht)

Domaine de Nerleux Saumur Blanc. Chenin blanc  €25,00
Saumur is een heerlijk stadje aan de zuidoever van de Loire, halverwege Angers en Tours. De stad is gebouwd van blokken kalkmergel, die uit de omringende heuvels zijn gehakt.

De heuvels van kalkmergel zijn ook zeer geschikt voor wijnbouw. De wijnranken staan vaak letterlijk boven de kelders waar de wijn wordt gemaakt. De belangrijkste witte druif is Chenin Blanc.

Domaine de Nerleux is gevestigd in Saint Cyr en Bourg. Het domein wordt geleid door dochter Amelie en vader Regis Neau. Amelie en Regis hebben maar een doel voor ogen en dat is kwaliteit. Er worden zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Hoe minder chemie, hoe levendiger de wijn. Er wordt al tientallen jaren biologisch gewerkt. In de kelder gaan traditie en moderne techniek naadloos is elkaar over: pneumatische persen, de nieuwste roestvrijstalen tanks voor de vergisting.

Deze chenin blanc heeft mooie aroma’s van groene appel, citroen en amandel.

Canner kreeft (tussengerecht)

Domaine d’Aupilhac Languedoc Blanc €25,00
De Languedoc is een van de meest dynamische wijnstreken van Frankrijk. Een mediterraan klimaat en een grote verscheidenheid aan bodems zorgen voor een enorme variatie van wijnen. Ook wordt de Languedoc nauwelijks gehinderd door eeuwigdurende tradities en starre regels. Je kunt hier wijn maken van de druiven die je wil, op de manier die je wil.

Domaine d’Aupilhac van Sylvain Fadat heeft zich in minder dan 30 jaar ontwikkeld tot een van de beste producenten van de Languedoc en is biologisch gecertificeerd.

De d’Aupilhac blanc, is een blend van 15 % ugni blanc, 30 % grenache blanc, 25 % clairette, 30 % carignan blanc. De stokken zijn aangeplant op mergelachtige kalkbodems (de grenache blanc is aangeplant op een grind/kiezel bodem). Fermentatie, malolactische fermentatie en rijping in 40 hl fust en demi-muids vaten. Rijpt 12 maanden wat aroma’s van witte bloemen, citroen, kruidigheid geeft.

Hollands lamsbout (hoofdgerecht)

Domaine Mouréou La Chapelle l’Enclos AOC Madiran €25,00
Madiran staat bekend als hét gebied van de Tannat druif. Tannat is een zeer intense, stevige druif welke zware, krachtige en zeer tannineuze wijnen voortbrengt.

Eigenaar en wijnmaker van Domaine Mouréou is Patrick Ducournau, de uitvinder van de “micro-bullage”, wat een methode is om de wijn wat minder tannineus en daardoor toegankelijker te maken. Dit systeem werkt volgens “micro oxidatie” door kleine hoeveelheden zuurstof toe te voegen aan het vat. Hierdoor blijft de wijn haar Typische Madiran-karakter behouden maar is door de milder geworden tannines zachter en eerder op dronk.

Witte chocolade cilinder (dessert)

Riofavara Moscato di Noto €25,00
In het uiterste zuiden van Sicilië bevindt zich Riofavara, het familiebedrijf van Massimo Padova. Op nog geen steenworp van het plaatsje Noto verbouwt Massimo moscato. Kalksteen houdt de regen die in de winter valt vast en geeft deze tijdens de droge zomer terug aan de wijnranken. Ondanks de Afrikaanse hitte zijn de wijnen van Massimo verfijnd. Zijn geheimen van de moscato: oogsten in drie keer: de eerste ronde begin augustus, als de druiven net rijp zijn, de tweede ronde begin september als de druiven optimaal rijp zijn en de laatste pluk in oktober, vendange tardive. De combinatie maakt dat de wijn fris en zoet tegelijk is.